Automatische bepaling van de zeilvorm en de zeiltrim met behulp van fotogrammetrie.
Wat is Digital Telltales?
Het Digital Telltales-project, onderdeel van de “Proeftuin op de Noordzee” en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, richt zich op baanbrekende innovaties in de zeilsport. Het doel is om de zeilvorm en trimveranderingen nauwkeurig te meten en te analyseren met behulp van geavanceerde fotogrammetrie. Dit unieke meetsysteem biedt nieuwe inzichten voor zowel topsporters als zeilmakers.
Fotogrammetrische techniek op zee
Geodelta ontwikkelde speciaal voor dit project een prototype camerasysteem, bestaande uit twee waterdichte camera’s op een vaste basisafstand. Dit systeem maakt simultane opnames van het zeil, wat cruciaal is vanwege de constante beweging van de zeilboot en het zeil. Met de zelfontwikkelde software van Geodelta worden deze beelden verwerkt tot nauwkeurige 3D-puntenwolken. Hierdoor kan de zeilvorm met een precisie van 15 millimeter of beter worden vastgelegd.
Uitgevoerde testen en resultaten
Het project doorliep verschillende praktijktesten:
- Test in de loods: De eerste tests bevestigden dat het mogelijk is de zeilvorm vast te leggen met fotogrammetrie.
- Test met wind: Met een ventilator werd de impact van verschillende trimstanden gemeten. De data werd gevalideerd met laserscans van de TU Delft.
- Buitentest: Onder natuurlijke omstandigheden werd bewezen dat het systeem ook op zee tijdens het zeilen accuraat functioneert.
Vervolg en impact
De resultaten van de digital telltales kunnen nu gebruikt worden voor verdere ontwikkeling en professionalisering van de zeilsport. Ook buiten de sport liggen kansen. In het kader van duurzaam transport wordt het steeds interessanter om ook transportschepen van zeilen te voorzien. Met de fotogrammetrische techniek van Geodelta, oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van luchtfotogrammetrie, is gebleken dat ook zeilen nauwkeurig in drie dimensies vast te leggen zijn.